Vandra lokalt

En ny vandringssäsong är i antågande och många börjar redan nu se över sin utrustning för den kommande fjällvandringen. Fjällvandring har de senaste åren ökat i popularitet och lockar numera en stor variation av människor. Ofta planeras vandringen långt i förväg men mellan de årliga fjällvandringarna så låter många vandringskängorna vila. Det är dags att upptäcka de kortare och lite enklare vandringslederna på hemmaplan!

vandraneverlost
I Sverige finns det mängder av vandringsleder, från Malmö i söder till Riksgränsen i norr, somliga välbesökta och vissa folktomma. En helgvandring med en övernattning eller två kan bli mycket enkel eller krävande beroende på hur man lägger upp den. Det fina är ju att det bara är att hänga på sig ryggsäcken och gå. Eller möjligen ta bussen en kortare sträcka ut i ”riktig” vildmark.

 

 

 

 

 

 

Val av utrustning blir också enklare och du behöver inte ställa riktigt lika höga krav på den om man jämför med utrustning för fjällvandring. I låglandsterräng och skogsmiljöer blir du helt enkelt inte lika utsatt som på ett fjäll. Möjligheterna till olika slags boenden blir exempelvis större längs med låglandslederna. Längs med många lokala vandringsleder finns det vindskydd och små stugor. Även vandrarhem och hotell kan vara alternativ. Själv föredrar jag vindskydd- helst ett iordningsställt vindskydd där det ofta finns tillgång på ved, vatten och ibland även dass. Men det allra enklaste är nog att själv ta med sig en tarp och slå läger.

 

Ska du ut ensam så vill jag rekommendera att sova i hängmatta, även kallad hammock. Det finns många fina hängmattor som lämpar sig för friluftsbruk. Allt ifrån enkla lättviktsvarianter till hängmattor med myggnät och tak, även de sistnämnda lättare än de flesta tält. Lägger du i ett liggunderlag så sover du mycket bekvämt var du än är, så länge du har ett par träd att spänna upp hängmattan emellan förstås.

Med ett enklare vindskydd kan man komma långt

 

Vill du finna inspiration och hitta till dina lokala vandringsleder så finns det massor med information på nätet och det finns många böcker i ämnet. Jag skulle vilja rekommendera Calazos guider där det mycket enkelt går att slå upp intressanta vandringar runt om i Sverige.Vill du läsa mer om hur enkelt det kan vara att slå läger i skogen så titta även närmare på böcker av Lars Fält.

Är du snart på väg upp till fjällen för en lite längre tur? Kanske hägrar Fjällräven Classic? Passa på att ta en övernattning på din lokala vandringsled så du får testa din utrustning. Och glöm inte bort alla små vandringsleder i din närhet som du kan nyttja året om!

/Pelle

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: