Pyssla med paracord

Olika typer av armband, så kallade överlevnadsarmband, har nog de flesta stött på vid det här laget. Armbanden som är flätade av paracord kan komma till nyttig användning men är nog mest ett friluftssmycke.

bild 1(1)

 

I USA har detta varit stort länge och där är det inte bara armband man gör utan det flätas allt möjligt. Vad sägs om mobilfodral, flaskhållare eller varför inte ett klockarmband? Armbanden är på frammarsch även i Sverige och det finns flera som säljer färdiga armband. Vill du göra det själv så behöver du förutom paracord en del tålamod, åtminstone första gången. När man väl kan tekniken så går det ganska så lätt.

Vad är då paracord?

Paracord är en otroligt hållbar lina som från början användes inom det militära som fallskärmslina. Det finns många typer av paracord och den typ jag skriver om kallas 550. Den har som sagt använts till fallskärmar men även av bl.a. astronauter i rymden. Vid andra världskriget användes det flitigt och soldater började redan då fläta olika saker för att på det sättet få med sig så mycket lina som möjligt. En lina består av ett hölje med flera ihopflätade tunnare linor inuti. Äkta paracord innehåller 7 trådar innanför höljet, de trådarna består i sig av 3 ihopflätade trådar. En hel lina kan tåla upp till 249 kg.

Det finns som sagt många som tillverkar och säljer armband, vill man se riktigt snygg design och nyheter så tycker jag man ska ta och kolla in Naimakka, ett svenskt företag som satsar på dessa armband. Deras senaste alster innehåller förutom paracord ett spänne i silver med en svart diamant!

Sugen på att prova själv?

Paracord kan köpas på flera ställen, bl.a. på www.paracordshop.se.På nätet finns det mängder med instruktioner och tips. På Youtube finns det givetvis flera instruktionsfilmer.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: