Pangea Exploration är nu Certifierad Outdoorledare och Trailledare!

För att stärka min kompetens ytterligare inom sjukvård, krishantering och systematiskt säkerhetsarbete så är jag nu certifierad som Outdoorledare och Trailledare genom Nordic Preparedness Outdoor. Utbildningen blev ett bra komplement till tidigare kunskaper och jag fick använda det jag lärt mig under mycket realistiska övningar ute i fält. Förväntningarna var höga när alla deltagarna sågs på Kullaberg och förväntningarna skulle uppfyllas med råge!

 

Genom åren har jag skaffat mig en bred kunskapsbank inom flera områden där ledarskap, säkerhet och första hjälpen har varit extra viktigt. Jag vill gärna vara förberedd inför och under mina aktiviteter och inte bara kunna hjälpa mig själv utan även andra som kan ha råkat illa ut. Vikten av att till exempel ha uppdaterade kunskaper i hjärt- och lungräddning kan ju faktiskt avgöra om en medmänniska ska leva eller dö.

 

Simulerat hjärtstopp. Skönt att slippa kompressionerna på riktigt!

 

Kursen sträckte sig över två långhelger och däremellan fanns det plats för egenstudier, hemuppgifter och tid för reflektion. Att få det uppdelat över två långhelger tyckte jag var bra då det var ganska intensiva dagar med mycket teori och minst lika mycket praktik. Kursledarna Camilla Palmér och Peter Palmér lotsade oss alla genom dagarna på ett entusiasmerande sätt och de såg till så att alla fick sina frågor besvarade.

 

Genomgång av hjärtstartare med Peter.

 

I vår lektionssal gick vi igenom ledarskap, sjukvård, systematiskt säkerhetsarbete, naturvård, aktivitetsplanering, hlr och riskhantering med fördjupningar inom varje område. Det teoretiska vävdes på ett bra sätt ihop med praktiska övningar och skarpa övningar som i slutet av kursen helt hade förändrat vårat sätt att reagera och agera på en händelse.

 

Teoretiskt block med Camilla. ”På egen risk” finns inte.

 

Inom de praktiska momenten rymdes det bland annat akutvård i speciellt utsatta områden, något som jag tyckte var mycket bra då det blev väldigt realistiskt. Vid dessa övningar kunde vi befinna oss både inomhus eller utomhus. Alla deltagare fick regelbundet under dagarna små kort med sjukdomsfall och rekvisita där så behövdes. Med en lätt knack på axeln så skulle sedan sjukdomsfallet spelas upp. Alla av oss kanske inte skulle ha passat på Dramatens scen men som statister hade vi gjort ett bra jobb. Vissa fall blev så pass realistiska så att kursansvariga fick gå in och bryta övningen.

 

 

Den praktiska förberedelsen inför riktiga olycksfall tyckte jag var ovärderlig då jag fick övning i att agera rent instinktivt när någon skadar sig. Ibland handlar det om ganska avgörande korta tidsspann för att sätta in rätt hjälp och desto snabbare jag kan agera desto bättre.

Ett exempel:

Jag blev tilldelad uppgiften att leda en vandring genom Kullabergs bergigare terräng, bland klippavsatser och dalgångar. Efter en stunds vandring så hör jag ett skrik och jag stannar upp. Bakom mig ropar deltagarna att någon har trillat och vi befinner oss just nu i ett mycket brant område med flera klippavsatser. Jag befarar det värsta och tar mig fram genom deltagarledet samtidigt som jag kommunicerar med min hjälpledare att han tar hand om resten av gruppen medans jag fokuserar på deltagaren som trillat.

 

 

Som tur är har deltagaren trillat ner på en klippavsats och riskerar inte att falla längre. Deltagaren är vid medvetande men svårt omtöcknad och det blöder från huvudet. I gruppen finns också chockade deltagare som hjälpledaren tar hand om. Jag har i förväg tränad på liknande händelser i bergsmiljöer och har även noterat ett par deltagare som har liknande kunskaper som nu kan vara med och hjälpa till. Vi säkrar platsen, övriga deltagare har förts en liten bit bort och kontakt med 112 har gjorts. Just denna plats har jag tidigare identifierat som en risk så 112 kan snabbt få de exakta koordinaterna till platsen och även förslag på bra vägval för räddningstjänsten.

Blödningen stoppas och då det rör sig om en skallskada med möjliga nack- och ryggskador så flyttar vi inte den drabbade utan fokuserar på att hålla personen varm och trygg tills räddningstjänsten kommer.

Hade detta hänt på riktigt så är jag säker på att allt hade slutat bra tack vare rätt kunskap, förberedelser och att vi hade med oss rätt utrustning samt ett bra kit med sjukvårdsutrustning.

 

Just sjukvårdsutrustning tycker jag det slarvas väldigt mycket med. Både bland grupparrangemang och då man exempelvis är ute själv. På mina löpturer har jag alltid med mig den sjukvårdsutrustning jag kan tänkas behöva. Det behöver inte vara mycket men något som kan stoppa en blödning och en elastiskt linda tycker jag man bör ha med sig. Även om man är ute och springer i sin hemmaskog kan man ju råka trilla och stuka sig rätt så illa. Att då omgående kunna linda sin fot kan vara skillnaden på löpvila en vecka eller en månad! För egen del har jag alldeles för ofta stött på löpare som helt saknar sjukvårdsutrustning men som jag kunnat hjälpa med min om det så bara varit blodiga skrubbsår. Och glöm inte att gå igenom ditt kit så du vet vad som finns och se till så du kan använda det!

 

 

Utbildningen avslutades efter många intensiva timmar med examen och certifiering. De teoretiska och praktiska momenten bedömdes, hemuppgifter gicks igenom, skriftliga uppgifter lämnades in samt ett muntligt test avlades.

Härligt att bli certifierad genom en gedigen utbildning och med råge kunna uppfylla andras förväntningar på säkra och trygga arrangemang! Min tanke med denna utbildning vara att skaffa mig än mer spetskompetens och att sy ihop tidigare utbildningar till ett flöde. Mina förväntningar nåddes och idag känner jag mig trygg i att kunna hantera olika akuta sjukdomsfall, inte bara i tillrättalagda miljöer utan även i mycket utsatta miljöer med andra svårigheter.

 

 

Vill du som jag skaffa dig spetskompetens så väljer du förstås att certifiera dig och då få en gedigen kunskapsbank och förmodligen ett helt nytt sätt att reagera och agera på akuta sjukdomsfall! Nordic Preparedness Outdoors utbildning till Certifierad Outdoorledare och Trailledare kan jag varmt rekommendera!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: