Kunskap för friluftslivet

Friluftsliv med inslag av bushcraft- och överlevnadstekniker är något som verkar öka i Sverige. Det märks i handeln och det märks även på att intresset för att gå kurser i ämnet har ökat. Att veta hur man bygger ett läger, gör upp eld och hittar mat på naturens villkor med naturens råvaror är en stor trygghet. Då kan det bli riktigt spännande att gå ”vilse” med vilje.

Vill du lära dig mer i ämnet så föreslår jag att du läser dessa tre böcker, alla skrivna av Sveriges mest kunniga i ämnet Lars Fält (Skogsliv har även Bo Weslien varit med och skrivit).

utelivpåsommaren

1. Uteliv på sommaren.

För både längre och kortare turer i skog och mark blir det så mycket mer njutbart om man har god kunskap om hur man tar sig fram, hur man orienterar, slår läger och allting annat man behöver, och särskilt om det värsta skulle hända. Den här boken innehåller den kunskapen, antingen man ska ta en tur hemmavid eller en långfärd i fjällen, på vandring eller med kanot. Boken behandlar till exempel klädsel, ryggsäck, tält, liggunderlag, sovsäck och annan utrustning. Man får t ex lära sig att klä sig enligt flerskiktsprincipen och att välja rätt tält, tarp eller annat skydd beroende på vilken aktivitet man bedriver. Hur man använder kniv, yxa och såg behandlas ingående.

 

 

skogslandet

2. Skogsliv

I denna bok återupptäcker författarna de väl beprövade kunskaperna och teknikerna som vi så länge använt oss av vid uteaktiviteter i skogslandet, och som i dag till stor del har fallit i glömska. Dessa kunskaper och erfarenheter är mycket viktigare under skogslivet än den utrustning vi idag köper kommersiellt. Boken riktar sig till friluftsfolket men även till människor som är intresserade av levnadsvillkor och hantverk i äldre tider.

 

 

 

 

larsfalt

3. Uteliv på vintern

Uteliv på vintern är upplagd på samma sätt som uteliv på sommaren med allt du behöver kunna för den vanliga vinterturen och kunskaper för att klara de värsta situationerna.

 

 

 

 

 

 

 

Förutom dessa tre böcker så finns det förstås mer litteratur i ämnet men dessa böcker ger oerhört mycket kött på benen när det kommer till ibland ovärderliga kunskaper. På nätet kan man ju dessutom hitta många bra filmer och nedanstående film med Ray Mears och Lars Fält återspeglar böckerna och känslan av vår egna vildmark.

Se, lär och njut!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: